Geknoopt

De meeste van onze vloerkleden zijn handgeknoopt. Dit geeft een vloerkleed ongekende kwaliteit en karakter want ieder vloerkleed is met passie voor het ambacht gemaakt en uniek. Hoe hoger het aantal knopen, hoe hoger de waarde! Veel factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde van een handgeknoopt vloerkleed:
• Leeftijd
• Grootte
• Ontwerp
• Materiaal

Echter, vanwege de tijd die het kost voor de vakman om elke knoop individueel te maken en de hoeveelheid wol die in het proces wordt gebruikt, is het aantal knopen per vierkante inch (KSPI) een van de grootste bepalende factoren.

Grofweg bestaan er 3 soorten knopen:

Perzische knoop (Senneh knoop)

bokhara kleed

De Perzische knoop is asymmetrisch en staat aan één kant open. Deze knoop laat geen gaten achter en is minder volumineus dan Turkse knopen. Perzische knopen worden gebruikt om meer ingewikkelde dessins of bloemenpatronen te creëren. Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Tibet en China staan bekend om deze knoop.

Turkse knoop (Ghiordes knoop)

luxe vloerkleden

De Turkse knoop is symmetrisch en kan worden geïdentificeerd door twee kleine hobbels binnen een knoop op de rug van het tapijt. Dit ziet eruit als een dubbele knoop. Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en Noord-Iran staan bekend om dit soort knopen.

Jufti Knot
Jufti-knopen staan bekend als valse knopen. In plaats van gebonden te zijn rond twee kettingdraden, knoopt de wever de knoop rond vier. Met deze kortere weg, besteedt de wever minder tijd aan het tapijt, wat resulteert in een lagere waarde en kwaliteit.

kleed maken

 

Zie onderstaande video van een handgeknoopt Mir vloerkleed.
[youtube v=”7OXwHJ13UkM”]