Begrippenlijst
Op deze pagina vindt uitleg over diverse begrippen over een vloerkleed / tapijt. Van hoogpolig tot bouclé en van natuurlijke zuivere scheerwol tot synthetische polyester.
Vloerkleed structuren
Bouclé geschoren
Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden.
Hierdoor ontstaat een afwisselend (hoog en laag) patroon van polen.
Bouclé (lussenpool)
Boucle (lussenpool)
Bouclé tapijt wordt ook wel tussenpool of loop-pile tapijt genoemd. Het is een tapijtsoort, waarbij gesloten lussen niet worden doorgesneden maar worden behouden. Deze lussen kunnen van van gelijke of ongelijke hoogte zijn.
Voordelen:
- Makkelijk in onderhoud
- Duurzaam en erg slijtvast
- Veel dessins mogelijk
Frisse
Bij een friséstructuur zijn de polen van de garens doorgesneden en is het in elkaar gedraaid (getwijnd).
Vrijwel iedere pool is afzonderlijk waardoor het een levendige oppervlaktestructuur krijgt.
Voordelen:
- Levendig oppervlakte structuur
- Vuil of vlekken zijn lastig te zien
Shag
Wanneer we de poolgarens lang houden en de pooldichtheid gering is, zullen polen van nature omvallen.
Deze structuur geeft een warrig en speelse uitstraling.
Voordelen:
- Zeer levendig oppervlakte structuur
- Voelt zeer zacht aan.
Velours
Velours lijkt qua uiterlijk op fluweel of pluche maar is vaak een dunner synthetisch weefsel.
Bij een velours vloerkleed is de vleug altijd goed te zien wat een karakteristieke klassieke look geeft.
Vloerkleed materialen
Chenille
Chenille is een garen dat op een unieke wijze wordt gemaakt: Tussen de hoofddraad worden haaks korte draadjes getwijnd. Dit geeft Chenille een karakteristieke uiterlijk en zachtheid. De draad is heerlijk zacht en soepel het garen verhaard nauwelijks omdat de haartjes stevig in de draad bevestig zijn.
Katoen
Doordat de katoenplant veel zon nodig heeft wordt deze plant voornamelijk in India, Pakistan, Brazilië en China verbouwt. Katoen is een veel gebuikt zachte natuurvezel bij vloerkleden. De vezel heeft een hoge treksterkte en is bestand tegen vocht. Door veredeling is katoen ook goed te kleuren en kan het een glans krijgen.
Eigenschappen:
- Sterk
- Ademt
Polyester
Polyester garen is een mooi alternatief voor wol. Modern polyester is een synthetische garen en zorgt voor natuurlijke zachtheid. Polyester garen is een sterk en kleurvast garen met een aantrekkelijke en rijke uitstraling. Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met andere materialen. Daarnaast is het een garen wat makkelijk is schoon te maken.
Eigenschappen:
- Synthetisch materiaal
- Sterk
Viscose
Viscose (ook wel rayon of kunstgaren genoemd) is een sterke kleurvaste synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal (hout). Veelal wordt dit garen gecombineerd met andere materiaalsoorten om extra stevigheid te geven aan een vloerkleed.
Eigenschappen:
- Synthetisch materiaal
- Sterk
Wol
Wol is een duurzame zachte natuurlijke garen met een rijke textuur en is zeer veerkrachtig. Een tapijt van wol werkt geluiddempend, isolerend en voelt fantastisch aan onder uw voeten. Het is een veel gebuikt garen vanwege zijn natuurlijke uitstraling en veelzijdige eigenschappen.
Eigenschappen:
- Natuurlijk materiaal
- Makkelijk in onderhoud
Zijde
Zijde is een glanzende, zachte vezel en wordt voornamelijk nog gebruikt in handgeknoopte vloerkleden om o.a. een detail te creëren in een ontwerp. De natuurlijke zijde vezels zorgen voor rijke en elegante uitstraling in een vloerkleed.
Eigenschappen:
- Natuurlijk glanzend materiaal
- Sterk
Vloerkleed productmethoden
Geknoopt
De meeste van onze vloerkleden zijn handgeknoopt. Dit geeft een vloerkleed ongekende kwaliteit en karakter want ieder vloerkleed is met passie voor het ambacht gemaakt en uniek. Hoe hoger het aantal knopen, hoe hoger de waarde! Veel factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde van een handgeknoopt vloerkleed:
• Leeftijd
• Grootte
• Ontwerp
• Materiaal
Echter, vanwege de tijd die het kost voor de vakman om elke knoop individueel te maken en de hoeveelheid wol die in het proces wordt gebruikt, is het aantal knopen per vierkante inch (KSPI) een van de grootste bepalende factoren.
Grofweg bestaan er 3 soorten knopen:
Perzische knoop (Senneh knoop)
De Perzische knoop is asymmetrisch en staat aan één kant open. Deze knoop laat geen gaten achter en is minder volumineus dan Turkse knopen. Perzische knopen worden gebruikt om meer ingewikkelde dessins of bloemenpatronen te creëren. Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Tibet en China staan bekend om deze knoop.
Turkse knoop (Ghiordes knoop)
De Turkse knoop is symmetrisch en kan worden geïdentificeerd door twee kleine hobbels binnen een knoop op de rug van het tapijt. Dit ziet eruit als een dubbele knoop. Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en Noord-Iran staan bekend om dit soort knopen.
Jufti Knot
Jufti-knopen staan bekend als valse knopen. In plaats van gebonden te zijn rond twee kettingdraden, knoopt de wever de knoop rond vier. Met deze kortere weg, besteedt de wever minder tijd aan het tapijt, wat resulteert in een lagere waarde en kwaliteit.
Zie onderstaande video van een handgeknoopt Mir vloerkleed.
[youtube v="7OXwHJ13UkM"]
Tuften
Tuften is het proces waarbij vloerkleden worden gemaakt op gespecialiseerde naaimachines met meerdere naalden. Honderden naalden naaien honderden rijen poolgarens door een rugweefsel dat de primaire rug wordt genoemd. De naalden drukken het garen door een primair grondweefsel, waarbij een lus het garen op zijn plaats houdt om een bosje te vormen wanneer de naald wordt verwijderd. Het garen wordt gevangen door grijpers en op zijn plaats gehouden voor een lussen tapijt of gesneden voor een pool tapijt.
Weven
Verticale (schering) draden worden op het weefgetouw vastgebonden. Deze draden vormen uiteindelijk de rand van het tapijt. De inslag draden lopen horizontaal, verweven met de verticale draden om de basis van het tapijt te creëren. De knopen worden vastgemaakt aan de kettingdraden, geknipt en vervolgens opnieuw vastgemaakt om de knoop vast te zetten. Een ervaren wever kan elke twee seconden een knoop maken.